Interview met Quirine Eijkman

Quirine Eijkman is lid van de Commissie Werkelijke Schade. In het dagelijks leven werkt ze als lector bij de Hogeschool Utrecht. 

Wie ben je en wat doe je precies?

“Ik ben Quirine Eijkman en ik ben een rechtssocioloog. Dat betekent dat ik kijk naar het recht in de samenleving. Als lector aan de Hogeschool van Utrecht heb ik een eigen onderzoeksgroep. Hier doen we onder meer onderzoek naar het ‘herstelrecht’. Dat wil zeggen dat je kijkt hoe je de schade die iemand is aangedaan, kunt herstellen. Daarnaast ben ik ook Ondervoorzitter en collegelid bij het College voor de Rechten van de Mens.”

Waarom is het herstelrecht zo belangrijk?

“Als mensen mede door de overheid schade hebben, vind ik dat schrijnend. Zeker ook als het door toedoen is van de overheid. Maar ik geloof in het recht van herstel. Het is belangrijk om een positieve wending te geven aan iets wat verkeerd is gegaan. En dat helpt ook voor het eerherstel van de mensen die het is aangedaan.”

Je bent lid van de Commissie Werkelijk Schade, maar wat betekent 'werkelijke schade' eigenlijk?

“Stel dat je minder bent gaan werken omdat je er voor je kinderen moest zijn. Dan kreeg je minder inkomsten, maar moest je wel je rekeningen blijven betalen, ook voor bijvoorbeeld een advocaat. Hoe leg je dat uit? Misschien moest je extra kosten maken om kinderen naar je ouders te brengen omdat je meer ging werken. Misschien liep je door stress een promotie mis, moest je je huis gedwongen verkopen. Of had je een kind dat niet meer naar de crèche kon, maar wel van de basisschool alleen naar huis moest lopen terwijl je aan het werk was. Dit zijn voorbeelden van situaties waarin mensen zijn beland die onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Voor dit soort materiële en immateriële schade  krijgen ouders in het herstel bij de kinderopvangtoeslag een vaste vergoeding, maar sommige ouders hebben meer schade geleden. Voor deze ouders is de Commissie Werkelijke Schade.”

Wil je iets vertellen over jouw specifieke rol in en jouw motivatie voor deze Commissie?

“Persoonlijk ben ik diep geraakt dat deze mensen zijn getroffen door het ingrijpen van de overheid. Vanuit mijn achtergrond wil ik een bijdrage leveren, zodat deze mensen op een rechtvaardige manier gecompenseerd worden. Het gaat hier niet alleen om het halen van je recht, want dat hebben veel mensen al geprobeerd, maar over rechtvaardigheid.

Wij horen veel schrijnende verhalen; sommige mensen zijn in een vrije val beland. Maar mensen zijn ook heel weerbaar. Met de verhalen van mensen die in een hele moeilijke situatie terecht kwamen, kunnen we zaken proberen te herstellen. We kunnen niet alles goed maken, maar het wel de goede richting op helpen. Dat vind ik een mooi initiatief en een goede manier om met dit soort conflicten om te gaan. Ik ben positief over wat deze commissie wil bereiken.”

Meer in de video 

Bekijk ook het video-interview met Quirine Eijkman op YouTube.