Aanmelden

U kunt naar de Commissie Werkelijke Schade wanneer u een integrale beoordeling hebt gehad van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Zij zoeken uit op welk bedrag u recht hebt. Vindt u dat dit bedrag uw schade niet helemaal vergoedt? Dan kunt u terecht bij de Commissie Werkelijke Schade.

Werkelijke schade

Wanneer uw schade hoger is dan de €30.000 die u via de Catshuisregeling hebt ontvangen, en hoger dan het bedrag dat in uw definitieve beschikking staat, kunt u naar de commissie.

Niet alle schade is makkelijk in cijfers uit te drukken. Zoals emotionele schade voor u en uw gezin. Ook dáár kan een vergoeding tegenover staan.

U heeft bijvoorbeeld nog schade zoals:

  • kosten voor hulp en bijstand aan uw gezin
  • kosten voor psychische hulp
  • vermogensschade
  • inkomensschade

De CWS kan niet adviseren over schulden. Voor hulp bij schulden, gaat u naar Ik heb schulden, wat nu?.

Hoe toont u werkelijke schade aan?

De Commissie Werkelijke Schade kijkt of u recht hebt op een aanvullende schadevergoeding naast de vergoeding die u al hebt gekregen. Daarvoor hoeft u niet alle informatie mee te sturen. U moet wel aannemelijk maken dat de schade door de problemen met de kinderopvangtoeslag is veroorzaakt. Als dat voor de commissie duidelijk is, adviseert ze de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) de schade te vergoeden.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u een integrale beoordeling hebt gehad van de UHT en u vindt dat u recht hebt op meer, dan kunt u zich melden bij de Commissie Werkelijke Schade. Vul hiervoor het verzoekformulier voor de Commissie Werkelijke Schade in. Bekijk ook het stappenplan om te zien hoe de aanvraag verloopt. Een juridisch adviseur kan u helpen met invullen.

Welke informatie moet ik allemaal opsturen?

U hoeft niet alle schade te bewijzen met bonnetjes en papieren. Wel moet het voor de commissie aannemelijk zijn dat de schade is veroorzaakt door de onterechte terugvordering en/of stopzetting van de kinderopvangtoeslag. Het is daarom belangrijk dat u uw situatie zo goed mogelijk uitlegt in het verzoekformulier. Op het formulier kunt u ook aangeven of u een hoorgesprek wilt om uw situatie toe te lichten.