Hieronder vindt u veelvoorkomende vragen met de bijbehorende antwoorden.
Algemeen over de Commissie Werkelijke Schade
Vindt u dat u meer schade hebt geleden door de problemen met de kinderopvangtoeslag dan door UHT is vergoed? Dan kunt u zich aanmelden bij de CWS.
Wij kunnen uw aanvraag om een aanvullende schadevergoeding alleen in behandeling nemen als:
- u een integrale behandeling hebt gehad van UHT én
- u daarna een definitieve toewijzende compensatiebeschikking hebt gekregen én
- u het verzoekformulier van de CWS heeft ingevuld en opgestuurd.
Let op: heeft u een bedrag gekregen volgens de kwalificatie opzet/grove schuld (O/GS)? Dan kunt u ook een aanvraag doen voor een aanvullende schadevergoeding.
- Was u 17 jaar of jonger én woonde u thuis op het moment dat uw schade ontstond? Dan kan uw ouder namens u vragen om vergoeding van de werkelijke schade.
- Was u 18 jaar of ouder? Dan kan dit niet.
U kunt ook bij UHT vragen of u in aanmerking komt voor de Kindregeling. Het maakt niet uit of u minder- of meerderjarig was toen de schade ontstond. Hier leest u meer over de Kindregeling.
Wij kunnen u helaas niet helpen met de ex-toeslagpartnerregeling. Op de website van UHT vindt u het laatste nieuws over de ex-toeslapartnerregeling.
U kunt zich als ouder in het buitenland aanmelden bij de CWS als:
- u meer schade hebt geleden door de problemen met de Nederlandse kinderopvangtoeslag dan door UHT is vergoed,
- u een integrale behandeling hebt gehad van UHT én
- u daarna een definitieve compensatiebeschikking hebt gekregen.
Wij kunnen u helaas nog niet helpen met de nabestaandenregeling. Hier vindt u het laatste nieuws over de nabestaandenregeling: https://herstel.toeslagen.nl/herstelregelingen/nabestaandenregeling/
Meer informatie over onze commissieleden vindt u op de pagina 'Over de commissie'.
Op onze contactpagina leest u hoe u contact kunt opnemen. We helpen u graag verder.
Hebt u een verzoek voor aanvullende schade ingediend bij de CWS en op korte termijn geld nodig? Dan kunt u mogelijk een eenmalig voorschot van UHT ontvangen. Op de website van UHT kunt u een voorschot aanvragen. Daar leest u ook aan welke voorwaarden u moet voldoen om dit voorschot te krijgen en hoe het voorschot wordt verrekend als u een advies heeft van de CWS.
Aanmelden en het verzoekformulier
Heeft u een integrale beoordeling gehad van UHT? En een definitieve toewijzende compensatiebeschikking? En vindt u dat u méér immateriële of materiële schade hebt geleden dan UHT heeft vergoed? Dan kunt u zich aanmelden bij de CWS door het verzoekformulier in te vullen en op te sturen.
Erkend gedupeerde ouders die een definitieve beschikking integrale beoordeling hebben ontvangen van UHT kunnen zich tot en met 1 juli 2025 aanmelden.
Ouders waarvan de integrale beoordeling op of na 1 januari 2025 nog niet definitief was, hebben langer de tijd dan 1 juli 2025. Zij hebben, na het onherroepelijk worden van hun integrale beoordeling, nog 6 maanden om een aanvraag aanvullende schade in te dienen. Onherroepelijk betekent dat er dan geen bezwaar, beroep of hoger beroep meer loopt en ook niet meer kan worden ingediend.
Op het verzoekformulier van de CWS kunt u alle schade opgeven die u hebt geleden door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk dat u uw situatie al zo goed mogelijk uitlegt in het verzoekformulier.
Voor alle schade geldt dat we samen aannemelijk moeten maken dat u de schade hebt geleden en dat deze is veroorzaakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag.
Dit kunt u doen door feiten en omstandigheden te noemen. Een overtuigende toelichting of een verklaring van een betrokkene is vaak voldoende.
Soms vraagt de CWS u toch om bepaalde documenten op te sturen, bijvoorbeeld een taxatierapport of loonstrook. Dit staat dan genoemd in het verzoekformulier of we vragen het u later tijdens het persoonlijk gesprek.
Ja, u kunt gratis onafhankelijke juridische hulp krijgen. Lees hierover meer 'op de pagina Juridische hulp'.
Het is belangrijk om in het verzoekformulier de schadebedragen zo precies mogelijk op te geven. Immateriële schade, zoals bijvoorbeeld psychisch leed, is moeilijk in geldbedragen uit te drukken. Daarom is bij dit soort schade vooral uw persoonlijke verhaal belangrijk. Hierover kunt u de CWS vertellen in een persoonlijk gesprek.
Voor alle schade geldt dat we samen aannemelijk moeten maken dat u de schade hebt geleden en dat deze is veroorzaakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag.
Dit kunt u doen door feiten en omstandigheden te noemen. Een overtuigende toelichting of een verklaring van een betrokkene is vaak voldoende. Soms vraagt de CWS u toch om bepaalde documenten op te sturen, bijvoorbeeld een taxatierapport of loonstrook.
Elk aanvraag die bij de CWS binnenkomt, wordt zeer zorgvuldig én op maat bekeken. Alle medewerkers van de CWS gebruiken hierbij dezelfde regels. Bekijk hier ons schadekader.
U kunt in het verzoekformulier aangeven dat u medische klachten heeft (gehad) door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Omdat de CWS geen medische kennis heeft, willen wij dan een onafhankelijke medisch adviseur vragen om medisch advies te geven over uw situatie. U hoeft hiervoor niet te betalen.
Wat doet een medisch adviseur?
Een medisch adviseur bekijkt of het aannemelijk is dat uw medische klachten zijn veroorzaakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Deze bestudeert hiervoor uw medisch dossier en kan extra informatie opvragen bij uw artsen of behandelaren. U hoeft de medisch adviseur niet te bezoeken. Vervolgens stuurt de adviseur een onafhankelijk advies aan de CWS over uw situatie.
Uw privacy
Natuurlijk letten wij goed op uw privacy en de AVG-regels. Hierover hebben we afspraken gemaakt met de medisch adviseur. Die mag alleen informatie inzien die helpt bij het bekijken of het aannemelijk is dat uw medische klachten zijn veroorzaakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag.
Uw toestemming en machtiging
We hebben uw toestemming nodig voor advies door een medisch adviseur én uw machtiging. Want als de medisch adviseur extra informatie wil opvragen bij uw artsen of behandelaren, heeft die een machtiging van u nodig.
Medisch advies gaat ook naar u én UHT
Als wij het medisch advies hebben gekregen, kunnen wij ons advies over uw schadevergoeding afmaken. Is ons advies klaar? Dan sturen we u via de mail, samen met het medisch advies. We sturen ons advies en het medisch advies ook naar UHT.
- U heeft recht op gratis juridische hulp. Deze hulp is onafhankelijk van de Commissie Werkelijke Schade en van de Belastingdienst en is altijd helemaal gratis. Lees hier hoe u gratis juridische hulp kunt krijgen.
- U mag ook een eigen advocaat kiezen. Is deze hulp niet gratis? Dan kunnen wij UHT adviseren om deze kosten te vergoeden.
- Heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw schadebedrag(en)? De CWS kan u hierbij helpen. Het is dus niet nodig om kosten te maken aan een (letsel)schadebureau of een medisch expert.
Het verzoekformulier kunt u digitaal invullen door het te openen in Acrobat Reader op uw computer. U kunt hier Acrobat Reader gratis downloaden: https://get.adobe.com/nl/reader/otherversions/
Ja, u mag het verzoekformulier ook printen en invullen met een pen. U stuurt het vervolgens via de post naar ons toe. Het adres vindt u op onze contactpagina.
Let op: wij ontvangen het verzoekformulier het liefst digitaal per mail omdat het per post sneller verkeerd kan gaan.
Nee. Brieven, documenten en rekeningen die u eerder naar UHT heeft gestuurd, zitten al in uw dossier. Die hoeft u dus niet opnieuw op te sturen.
Op het verzoekformulier kunt u aangeven of u een persoonlijk gesprek wilt met de CWS om uw verhaal te vertellen. Op die manier krijgt de CWS een compleet beeld van uw situatie.
De behandeling van uw aanvraag
De CWS probeert zo snel mogelijk te starten met uw aanvraag. U krijgt een e-mail met een brief zodra het zover is.
De CWS probeert uw aanvraag zo snel en zorgvuldig mogelijk te behandelen. We kunnen vooraf niet zeggen hoe lang we over de behandeling van uw aanvraag doen. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe ingewikkeld de aanvraag is en hoeveel andere aanvragen de CWS op dat moment behandelt.
De CWS past zoveel mogelijk het civielrechtelijke schadevergoedingsrecht toe bij een advies over de hoogte van een eventuele aanvullende schadevergoeding. Meer informatie hierover vindt u in het procesreglement van de Commissie Werkelijke Schade. Benieuwd naar ons schadekader? Die vindt u hier.
De CWS kijkt of u recht hebt op een aanvullende schadevergoeding bovenop de vergoeding die u hebt gekregen van UHT. Daarbij wordt gekeken naar:
- hoe de Belastingdienst/Toeslagen in uw geval heeft gehandeld;
- in welke situatie u hierdoor terecht bent gekomen;
- wat de gevolgen hiervan zijn geweest voor u;
- welke aanvullende vergoeding van werkelijke schade redelijk is.
Meer informatie hierover vindt u in het procesreglement van de Commissie Werkelijke Schade
Om een goed beeld te krijgen van uw situatie, horen we graag uw persoonlijke verhaal. Daarom nodigen we u uit voor een persoonlijk gesprek.
Voor het gesprek bellen wij u. We bespreken dan samen hoe het gesprek zal gaan. Zo weet u wat u kunt verwachten. We vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt.
Als u dat prettig vindt, mag u altijd iemand meenemen naar het gesprek.
Als u dat wilt, kunt u persoonlijk naar Utrecht komen voor het gesprek, maar dat hoeft niet. Het gesprek kan ook online (via Microsoft Teams) plaatsvinden. Als u onverwachts niet kunt komen, neem dan alstublieft contact op via het telefoonnummer dat in de uitnodiging van het persoonlijk gesprek staat.
Voor alle ouders kost de procedure bij de CWS tijd. Wij adviseren de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) altijd om deze kosten te vergoeden met een vast bedrag. U hoeft niet te vragen om een vergoeding van deze kosten. U leest hier meer over in ons schadekader.
De medewerkers van de CWS willen u zo goed mogelijk helpen. Voelt u zich toch niet goed behandeld? Lees dan hier hoe u een klacht indient.
U kunt in het verzoekformulier aangeven dat u medische klachten heeft (gehad) door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Omdat de CWS geen medische kennis heeft, willen wij dan een onafhankelijke medisch adviseur vragen om medisch advies te geven over uw situatie. U hoeft hiervoor niet te betalen.
Wat doet een medisch adviseur?
Een medisch adviseur bekijkt of het aannemelijk is dat uw medische klachten zijn veroorzaakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Deze bestudeert hiervoor uw medisch dossier en kan extra informatie opvragen bij uw artsen of behandelaren. U hoeft de medisch adviseur niet te bezoeken. Vervolgens stuurt de adviseur een onafhankelijk advies aan de CWS over uw situatie.
Uw privacy
Natuurlijk letten wij goed op uw privacy en de AVG-regels. Hierover hebben we afspraken gemaakt met de medisch adviseur. Die mag alleen informatie inzien die helpt bij het bekijken of het aannemelijk is dat uw medische klachten zijn veroorzaakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag.
Uw toestemming en machtiging
We hebben uw toestemming nodig voor advies door een medisch adviseur én uw machtiging. Want als de medisch adviseur extra informatie wil opvragen bij uw artsen of behandelaren, heeft die een machtiging van u nodig.
Medisch advies gaat ook naar u én UHT
Als wij het medisch advies hebben gekregen, kunnen wij ons advies over uw schadevergoeding afmaken. Is ons advies klaar? Dan sturen we u via de mail, samen met het medisch advies. We sturen ons advies en het medisch advies ook naar UHT.
Het advies van de Commissie Werkelijke Schade
Nee, niet altijd. De CWS kijkt ook naar de vergoedingen die u al gekregen heeft van UHT. Bijvoorbeeld in de definitieve compensatiebeschikking, uit de Catshuisregeling of volgens de kwalificatie opzet/grove schuld (O/GS). Het kan zijn dat we (delen van) deze bedragen verrekenen met de vergoeding voor werkelijke schade. Bijvoorbeeld omdat sommige schade deels al gecompenseerd werd door die eerdere regeling. Hoe we dit berekenen, leest u terug in het advies.
Als ons advies klaar is, mailen we het aan u. Ook bellen we u voor een korte uitleg.
UHT bekijkt ons advies, stelt soms vragen en neemt daarna een besluit. U krijgt dan een beschikking. Dit is een brief waarin staat of u een aanvullende schadevergoeding krijgt, en zo ja, hoeveel.
Als UHT beslist dat u een aanvullende schadevergoeding ontvangt, dan betaalt UHT die aan u uit.
De CWS maakt een advies over uw werkelijke schade voor UHT. U kunt geen bezwaar maken tegen dit advies. UHT beslist op basis van ons advies over uw aanvullende schadevergoeding. Als u het niet eens bent met het besluit van UHT, dan kunt u wél bezwaar maken. Dat bezwaar dient u in bij UHT.
De Bezwaarschriftenadviescommissie (BAC) adviseert UHT vervolgens over het bezwaar. Daarna neemt UHT een besluit over uw bezwaar. Bent u het met dat besluit ook niet eens, dan kunt u daarvan in beroep gaan bij de rechter.